Tips voor nat scheren

Tips voor nat scheren

Tips voor nat scheren

Natuurlijk weten mannen hoe ze zich moeten scheren. Toch kunnen een geïrriteerde huid en roodheid nog steeds voorkomen. Met een paar trucjes kun je die irritatie tot een minimum beperken. Bij nat scheren kunnen zelfs kleine dingen een groot effect hebben.
Elke man heeft zijn eigen routine, zijn individuele baard of gladde look. En de huid van elke man heeft andere verzorging nodig. Toch zijn er algemene tips die bij elke routine passen en tot betere resultaten kunnen leiden:

Neem de tijd
Een comfortabele en gladde scheerbeurt kost tijd. Als je je stoppels snel scheert met scherpe mesjes, kan er snel huidirritatie ontstaan. Een perfecte scheerervaring omvat voorbereiding en nazorg.

  • Voorbereiding: Voor het scheren moeten de baardharen zacht gemaakt worden, zodat de scheermesjes minder weerstand ondervinden. Hierdoor raakt de huid automatisch minder geïrriteerd. Het enige wat je hoeft te doen is een warme douche nemen voordat je gaat scheren of jouw gezicht zorgvuldig wassen met warm water. Ook verwijder je tegelijkertijd eventuele resten en dode huiddeeltjes.
  • Nazorg: Na het scheren de losse baardharen en het overgebleven scheerschuim goed afwassen. Droog vervolgens je gezicht af met een schone handdoek. Gebruik ten slotte een aftershave die geschikt is voor jouw huidtype.

Gebruik het juiste scheerschuim
Scheerschuim, gel of crème zijn belangrijk om je goed te voelen en je huid te beschermen. Dit is ook nodig als je je baard wilt stylen en de haartjes boven de baardlijn wilt verwijderen. Deze voedende producten verwennen en beschermen jouw huid tijdens elke scheerbeurt. Daarnaast zijn ze bijzonder geschikt voor het verzachten van het haar. Hierdoor glijdt het scheermes moeiteloos over de huid. Gebruik in plaats daarvan geen douchegel, omdat dit het tegenovergestelde effect heeft en bovendien de scheermesjes verstopt. Dit maakt een gladde scheerbeurt vrijwel onmogelijk.

Scheermesjes vervangen
Na verloop van tijd verslijt elk scheermesje en wordt het bot. Botte scheermesjes kunnen haar niet zo gemakkelijk snijden. In plaats daarvan beschadigen ze het haar en trekken eraan. Dit kan huidirritatie of roodheid veroorzaken. Vervang dan de mesjes.
Helaas bestaat er geen vuistregel over wanneer het tijd is om te veranderen. Ieder mens heeft immers een andere haargroei en verschillende diktes. Je kunt het beste voelen of het scheermes nog steeds comfortabel over jouw huid glijdt of dat de scheerbeurt is veranderd. Als jouw scheermes een glijstrip heeft, kun je deze als richtlijn gebruiken. Naarmate de strip slijt, vervaagt de kleur. Gebruik dan nieuwe scheermesjes.

Oefen minder druk uit en scheer niet dezelfde plekken
Als het op druk aankomt, is minder meer. Als je met veel druk scheert, ontstaat er een klein deukje op de huid. Het scheermesje kan daar dan nauwelijks bij komen, wat huidirritatie en roodheid kan veroorzaken. Laat het scheermesje daarom zo voorzichtig mogelijk over de huid glijden in de richting van de haargroei. Je scheert nauwkeuriger tegen de haarrichting in, maar de huid wordt zwaarder belast.
Vermijd ook dat je hetzelfde gebied te vaak scheert. Dit kan ook onnodige irritatie van jouw huid veroorzaken. Indien je na 2 of 3 keer nog steeds last hebt van kleine stoppels, controleer dan of er rekening is gehouden met bovengenoemde punten. Soms moet een scheermesje vervangen worden door een scheermesje dat gewoon beter bij je past.

Klop niet met jouw scheermes op de gootsteen
Na gebruik van het scheermes tikken veel mannen er snel mee op de rand van de gootsteen. Dit kan echter resulteren in de kleinste scheurtjes in de scheermesjes of zelfs een defect in de kleine scheermesonderdelen. Je kunt het scheermes het beste na een paar bewegingen kort onder stromend water of in een glas water schoonmaken, totdat de haren en resten volledig zijn verwijderd. Daarna hoef je alleen maar snel het water af te schudden en het scheermes te laten drogen.

Deze kleine tips zijn eenvoudig en snel uit te voeren. Een gladdere en mooiere huid zal je dankbaar zijn.

De juiste scheermessen en optimale baardverzorging vind je hier.